Τα παιδιά της Ανατολής

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων του παιδιού, που είναι στις 11 Δεκεμβρίου, θέλησα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις. Μέσα σε αυτό τον αιώνα η θέση των παιδιών στην κοινωνία έχει αλλάξει, έχει διαδοθεί η άποψη ότι τα παιδιά είναι το μέλλον του κόσμου. Έτσι, στο δυτικό κόσμο δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην καλή ανατροφή των παιδιών και στο σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

Από την άλλη πλευρά του πλανήτη όμως, στον ανατολικό κόσμο, όπως συνηθίζεται να λέγεται, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δικαιώματα παιδιών καταπατήθηκαν και ανήλικοι βρέθηκαν σε πεδία μάχης ή να δουλεύουν σε βαριές δουλειές με άθλιες συνθήκες εργασίας, με πολύ χαμηλούς μισθούς· την ίδια στιγμή δεν έχουν πρόσβαση στη μόρφωση αλλά ούτε και χρόνο για να χαρούν το παιχνίδι, όπως τα άλλα παιδιά. Η εικόνα ενός τέτοιου παιδιού πόσο κοντά είναι στην εικόνα του παιδιού που, ως πολίτες του δυτικού κόσμου, έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε;

Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει ιδιαίτερη κινητοποίηση ώστε να βοηθήσουμε στη θέσπιση και κυρίως στην τήρηση νόμων για να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα και αυτών των παιδιών. Αλλά και γιατί να υπάρξει, όταν οι πολίτες του δυτικού κόσμου, που είναι αυτοί που έχουν δυνατότητα κινητοποίησης, δεν αγγίζονται από το πρόβλημα.