Συνέντευξη με το Δήμαρχο μας

Σε αυτό το τεύχος της εφημερίδας μας καταφέραμε να συμπεριλάβουμε μία συνέντευξη από τον κ. Τσουκνιδά, Δήμαρχο του Δήμου μας.  Ο κ. Τσουκνιδάς απάντησε σε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τα σχέδιά του στην παιδεία αλλά και σε άλλους τομείς του Δήμου μας καθώς και σε ερωτήσεις για τον εαυτό του και τους στόχους του για το 2016.

Δεδομένου ότι υπήρξατε εκπαιδευτικός, ποιοι είναι οι στόχοι σας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο χώρο της παιδείας στο Δήμο μας;

Πράγματι υπήρξα εκπαιδευτικός, επομένως γνωρίζω καλά τα προβλήματα της παιδείας.  Υπάρχουν αρκετά προβλήματα για τα οποία πρέπει να φροντίσει η Κεντρική Εξουσία. Φυσικά, υπάρχει και το πρόβλημα του διορισμού και των κενών των καθηγητών γεγονός που δε συμβάλλει στην εκμάθηση. Τα συγκεκριμένα κενά δημιουργούν σοβαρά προβλήματα γι’ αυτό το Υπουργείο οφείλει να τα λύνει όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Σχετικά με τις κτηριακές υποδομές,  στο Δήμο μας υπάρχουν καλές κτηριακές υποδομές. Από παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, δύο τεχνικά λύκεια και ένα ΙΕΚ, εκτός από τα ανώτατα ιδρύματα έχουμε όλες τις άλλες μορφές εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο Δήμο μας. Βλέπετε ότι κάναμε μια προσπάθεια ως δημοτική αρχή και έχουμε εξωραΐσει όλα τα κτήρια άρα μπορώ να πω ότι σε αυτό το τομέα είμαστε σε καλή κατάσταση. Θα προσπαθήσουμε όμως και για περισσότερα αφού οι απαιτήσεις στην εκπαίδευσης έχουν αυξηθεί, μαθήματα επιλογής χρειάζονται ειδικές αίθουσες και αντίστοιχα εργαλεία κ.ο.κ. Οι μέθοδοι διδασκαλίας οφείλουν να είναι μοντέρνοι και αποδοτικότεροι και προς αυτήν την κατεύθυνση θα κατευθυνθούμε. Καταλαβαίνετε, όμως, ότι όλα αυτά είναι θέμα του προγράμματος που βγαίνει από το Υπουργείο Παιδείας.

Ποιες υποδομές θεωρείτε αναγκαίες για την καλύτερη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των νέων;

Οι βιβλιοθήκες των σχολείων και του Δήμου είναι ένα σημαντικό κομμάτι το οποίο είναι απαραίτητο όχι μόνο για τους νέους, αλλά και για όλους τους δημότες κάθε ηλικίας. Στο Δήμο μας υπάρχουν βιβλιοθήκες σε όλα τα σχολεία, καθώς και οι Δημοτικές Δανειστικές Βιβλιοθήκες του Δήμου μας. Μακάρι να υπάρχει και το ενδιαφέρον από τους νέους να ασχοληθούν με την ανάγνωση. Όπως επίσης έχουμε πολλά γυμναστήρια, είτε αυτό είναι κλειστά γυμναστήρια είτε χώροι πολλαπλών χρήσεων στα σχολεία. Υπάρχουν γυμναστήρια στα οποία οι νέοι μπορούν να ασχοληθούν είτε μόνοι τους είτε σε κάποια ομάδα, ασχολούμενοι και με τον μαζικό αθλητισμό, επίσης.

Συμμετείχατε στα κοινά από την εφηβική σας ηλικία;

Ναι. Βέβαια, η δική μου εποχή ήταν η εποχή της μεταπολίτευσης, η οποία δεν έχει κοινά με τη σημερινή εποχή. Τότε υπήρχε ένας έντονος κομματισμός και ένα έντονο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Από τα εφηβικά χρόνια ασχολούμαι με τα θέματα του συνδικαλισμού. Είναι καλό να ασχολείται ο νέος με τα θέματα που τον ενδιαφέρουν, να δραστηριοποιείται, να επιλέγει το συμφέρον του επαγγελματικού του κλάδου αλλά και της κοινωνίας γενικότερα ώστε όταν μεγαλώσει να μπορεί να συμμετέχει στα κοινά.

Κατά τη γνώμη σας σε ποιους τομείς κρίνεται αναγκαία η συμμετοχή των νέων του δήμου μας;

Θα παρακαλέσω όχι μόνο εσάς αλλά και τη νεολαία όλου του δήμου, με διάφορες ενέργειες που θα ξεκινήσουμε, να δώσουμε μία λύση στο θέμα των σκουπιδιών. Θα πρέπει ως χώρα να μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών. Παράγουμε πάρα πολλά σκουπίδια γεγονός που προκαλεί πολυάριθμα προβλήματα. Επιπλέον, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, στον πολιτισμένο κόσμο, υπάρχει και η ανακύκλωση. Όχι μόνο η ζημία είναι οικονομική αλλά και περιβαλλοντική. Αυτό, βέβαια, ξεκινάει από την οικογένεια. Η νοικοκυρά θα πρέπει να ξεχωρίζει τα σκουπίδια. Δεν γίνεται να βλέπουμε σε κάθε γωνία του δρόμου καναπέδες ή ρούχα χρησιμοποιημένα. Όλα αυτά πρέπει να πάνε για καύση και για θραύση. Είναι ένας από τους στόχους του δήμου μας να μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών για το 2016.

Ποιος είναι ο προσωπικός και πολιτικός σας στόχος για το 2016;

Σε ένα μεγάλο βαθμό έχω απαντήσει προηγουμένως. Ένας από τους στόχους είναι η προσπάθειά μας με διάφορα μέσα ώστε να μειωθεί σημαντικά ο όγκος των σκουπιδιών και η ενίσχυση της ανακύκλωσης. Ένα άλλος στόχος είναι να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τα έργα που έχουν υπογραφεί στα τέλη του 2015 και αφορούν στα έργα αποχέτευσης στην Νέα Μεσήμβρια και το Βαθύλακκο. Επίσης, τα έργα που έχουν ξεκινήσει στη Γέφυρα και τον Άγιο Αθανάσιο. Καταφέραμε, επίσης, να προχωρήσουμε τα δίκτυα και τις μελέτες του βιολογικού Χαλκηδόνας και της αποχέτευσης Χαλκηδόνας- Αδένδρου. Έργα πολύ σημαντικά για τον Δήμο μας. Τα έργα  αυτά μαζί με την μείωση του όγκου των σκουπιδιών, την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ειδική χρήση για τα οργανικά  είναι εξαιρετικά σημαντικά και αποτελούν βασικούς στόχους μας για το 2016.

Κάποια ευχή για τα παιδιά του Λυκείου;

Εύχομαι καταρχάς να είναι γερά και δυνατά. Να βάζουν στόχους και να τους υλοποιήσουν. Στη ζωή τίποτα δεν είναι εύκολο συνεπώς τα παιδιά πρέπει να διαβάζουν και να αγωνίζονται για τους στόχους τους. Σας εύχομαι το καλύτερο για το 2016. Καλή πορεία και καλή δύναμη.