Στην υγειά μας

Σχεδόν όλοι μας γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που έχει το αλκοόλ στη συμπεριφορά μας. Για αυτό όμως που αναρωτιόμαστε, είναι τι συμβαίνει στον οργανισμό μας και αντιδρούμε κατά αυτόν τον τρόπο.

Πολλές φορές με τη βοήθεια του ποτού λέμε ευκολότερα κάποια πράγματα ή ακόμη λέμε πράγματα για τα οποία μετανιώνουμε την επόμενη μέρα. Για αυτό είναι υπεύθυνος ο τρόπος με τον οποίο το αλκοόλ επεμβαίνει στο κεντρικό νευρικό μας σύστημα (ΚΝΣ) και στην επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου.

Περιέργεια μας προκαλεί επίσης και το γεγονός ότι μετά από ένα μεθύσι μπορεί να έχουμε κενό μνήμης. Αυτό συμβαίνει, γιατί το αλκοόλ με την επίδραση που έχει στον εγκέφαλο και στο ΚΝΣ επηρεάζει και περιοχές που είναι υπεύθυνες για την καταγραφή και αποθήκευση αναμνήσεων.

Αξιοσημείωτοι είναι και οι δύο παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν την επίδραση του αλκοόλ στον οργανισμό μας. Ένα μεγαλόσωμο άτομο μεθάει ευκολότερα και πιο γρήγορα από ένα μικρόσωμο, επειδή έχει περισσότερη ποσότητα αίματος στον οργανισμό του. Επιπλέον, μπορεί και το φαγητό να επηρεάσει τη μέθη. Για παράδειγμα, αν έχει προηγηθεί γεύμα, μπορεί να επιβραδύνει το ρυθμό με τον οποίο το αλκοόλ εισέρχεται στο αίμα.