Ο καλός πατριώτης

Αυτές τις μέρες τιμήσαμε και τιμούμε τους πατριώτες, τους ήρωες που αγωνίστηκαν και θυσίασαν ακόμη και τη ζωή τους για την πατρίδα τους. Θαυμάζουμε, λοιπόν και αναγνωρίζουμε τον αγώνα τους. Σήμερα, όμως, άραγε υπάρχουν πατριώτες;

Πατριώτες είναι μόνο αυτοί που πολεμούν για τη χώρα τους, τιμούν τους ήρωες, βγάζουν στο μπαλκόνι την ελληνική σημαία και πιστεύουν πως η Ελλάδα είναι η σπουδαιότερη χώρα πάνω στον πλανήτη;Σίγουρα αυτά είναι σημαντικά, όμως, είναι πατριώτες όσοι δε γνωρίζουν την ιστορία της χώρας τους, δε σέβονται τους συνανθρώπους τους, καταστρέφουν τη δημόσια περιουσία, δε συμμετέχουν στα κοινά ή απλά πετούν σκουπίδια, μόνο επειδή τιμούν μία μέρα τον χρόνο τους προγόνους τους;Πατριώτης νομίζω είναι και αυτός που καθημερινά τηρεί τις υποχρεώσεις του ως πολίτης της χώρας του και συμπεριφέρεται με σεβασμό σε αυτήν σε κάθε του ενέργεια. Επίσης, την χώρα μας την αγαπάμε πραγματικά, όταν αντιμετωπίζουμε με σεβασμό τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, παρόλο που η πατρίδα μας θα είναι πάντα μέσα στην καρδιά μας ως κάτι το μοναδικό.

Τέλος, πατριώτης είναι για τον καθένα κάτι διαφορετικό. Για κάποιον μπορεί να είναι ένας πολιτικός, ένας χρυσός ολυμπιονίκης, ένας ήρωας του 1821 ή ένας απλός πολίτης που συνεισφέρει με τον τρόπο του στην πατρίδα.

Γράφει η Αμαλία Γκρέντζαλη