Κόμπλεξ

Είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο που προσδιορίζει κυρίως τους νέους στην εφηβική τους ηλικία. Πρόκειται για μια αντίληψη που πλάθεται στο μυαλό των κοριτσιών, όταν αρχίζουν να αισθάνονται άβολα με τον εαυτό τους, επειδή κάτι τους προβληματίζει στην εικόνα τους και θεωρούν ότι η παρουσία τους είναι αντιαισθητική.

Τις περισσότερες φορές η αντίληψη αυτή είναι αβάσιμη, διότι οι γυναίκες έχουν αποκτήσει μια διαστρεβλωμένη άποψη σχετικά με το ιδανικό μοντέλο σώματος φτιάχνοντας έτσι στο μυαλό τους την εντύπωση ότι το ιδανικό σώμα για μια γυναίκα είναι αυτό που προβάλλεται από τα ανορεκτικά μοντέλα τα οποία κρύβουν από πίσω τρομερές ψυχοσωματικές ασθένειες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κοπέλες να συγκρίνουν το σώμα τους με αυτό των γυναικών μοντέλων και να απογοητεύονται, επειδή δε μοιάζουν με αυτά.

Άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην αντίληψη αυτή είναι η ανάγκη των γυναικών να γίνονται «αποδεκτές» από το ανδρικό κοινό και να αρέσουν οπότε, όταν αυτό δε συμβαίνει, καταλογίζουν ευθύνες στην εμφάνισή τους και στο σώμα τους.

Έτσι, αυτά τα «περιττά» κιλά θεωρούν οι γυναίκες ότι μπορούν να σταθούν εμπόδιο στο θέμα των ερωτικών σχέσεων και αυτό δημιουργεί αυτομάτως μια ανασφάλεια όσον αφορά τις προσωπικές σχέσεις με το άλλο φύλο. Τέτοια παραδείγματα γυναικών συχνά έχουν «συνοδοιπόρο» τη χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, με αποτέλεσμα οι ίδιες να αποφεύγουν το θεωρητικά «προκλητικό» ντύσιμο και να επιλέγουν φαρδιά ρούχα.

Προβαίνουμε, λοιπόν, σε ένα συμπέρασμα, πως για να καταπολεμήσει κανείς το κόμπλεξ με τα κιλά του θα πρέπει να γίνει πιο τολμηρός κάνοντας κάποιες αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση. Δηλαδή, να τολμήσει να δείξει αυτό που την κολακεύει, αυτό που την κάνει ξεχωριστή, το δυνατό της σημείο.  Με τον τρόπο αυτό θα αισθάνεται πως δε διαφέρει και θα αποκτήσει σιγά σιγά αυτοπεποίθηση.