Η ομάδα κάνει καλό

Οι φανατικοί οπαδοί του ποδοσφαίρου ψήνονται από τον ήλιο, παγώνουν από το κρύο, εγκαταλείπουν τα πάντα και  τρέχουν σε Γαλλίες και Γερμανίες για να υποστηρίξουν την ομάδα τους. Η αφοσίωση αυτή σαφώς και εκπλήσσει ευχάριστα τους αθλητές αλλά πώς επηρεάζει τους ίδιους τους ανθρώπους;

Όταν τα άτομα συνδέονται στενά με μια αθλητική ομάδα σε σημείο να την αποκαλούν «αγάπη» τους, μπορούμε να τους θεωρήσουμε όσο παράξενο και αν σας φαίνεται ψυχικά υγιείς, διότι όσο περισσότερο ένας φίλαθλος ταυτίζεται με την ομάδα του τόσο υψηλότερη αυτοπεποίθηση και ενέργεια έχει και τόσο χαμηλότερη κούραση, σύγχυση, στενοχώρια και αποξένωση αισθάνεται.Επίσης, τα αθλήματα προσφέρουν στους φιλάθλους τους την ικανοποίηση της ανθρώπινης ανάγκης του να ανήκει κανείς σε μια ομάδα. Οι φίλαθλοι πηγαίνουν μαζί στο γήπεδο, τραγουδούν συντονισμένα για να ξεσηκώσουν την ομάδα τους και να πανηγυρίσουν όλοι μαζί την νίκη τους. Ακόμη όμως και στην ήττα η αίσθηση του δεσμού παραμένει, καθώς οι οπαδοί στεναχωριούνται παρέα και συζητούν όλοι μαζί τι πήγε στραβά.

Βέβαια, για να μπορέσει το πάθος του φιλάθλου να συμβάλει θετικά στην ψυχική υγεία δε θα πρέπει να ξεπερνά τα όρια της υπερβολής. Όλοι αισθανόμαστε θυμό μετά από μια ήττα αλλά πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι πρόκειται απλώς για ένα παιχνίδι.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Γεωργιάδης