Γυναίκα,τι δύσκολο πράγμα!

Ρωτώντας τυχαία ανθρώπους «ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό ακούγοντας τη λέξη γυναίκα», πολλοί θα απαντήσουν τη λέξη «μητέρα», άλλοι, ως επί το πλείστον άντρες, την λέξη «σεξ» και άλλοι οι πιο «προ-οδευτικοί» τη λέξη «κατώτερη». Εγώ απ’ την άλλη το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι στο άκουσμα αυτής της λέξης, είναι η λέξη «δύναμη».

Το γυναίκειο φύλο λοιπόν, έχει ακόμη το βάρος στις πλάτες του να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Όλες οι γυναίκες ακόμη και αν δεν το παραδέχονται βρίσκονται σε μια διαρκή προσπάθεια απόδειξης ότι όλες οι προκαταλήψεις που κυριαρχούν σε βάρος τους δεν ευσταθούν και ότι αξίζουν να κατέχουν την ίδια θέση με τον άντρα. Γιατί το αξίζουν. Και προτού βιαστείτε ορισμένοι να με χαρακτηρίσετε φεμινίστρια ή κάτι παρεμφερές, αναλογιστείτε τη δύναμη που κρύβει μέσα του αυτό το πλάσμα μέσω του έργου που έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα. Με ύψιστο αυτό της δημιουργίας της ίδιας της ζωής. Επιπλέον, πολλές γυναίκες  έχουν προσφέρει και τεράστιο έργο στη διεθνή επιστημονική κοινότητα καταρρίπτοντας επανειλημμένα τον μύθο που θέλει τις γυναίκες να υπολείπονται νοητικά των αντρών. Τρανταχτά παραδείγματα έρχονται από την αρχαιότητα με τη μαθηματικό και φιλόσοφο Υπατία, στη συνέχεια τη MarieCurieφυσικοχημικό αλλά και τις σύγχρονες διακεκριμένες  επιστήμονες BonnieBasslerκαι την ελληνικής καταγωγής Βάσω Αποστολοπούλου.

Πολλοί θα πουν τώρα πως οι άντρες συγκριτικά με τις γυναίκες έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας σε επαγγελματικό τομέα και πως οι εν λόγω κυρίες δεν είναι άλλο παρά εξαιρέσεις στον κανόνα. Και σας προλαβαίνω, απαντώντας πως απ’ την αρχαιότητα κιόλας δεν δόθηκε ποτέ η ευκαιρία στις γυναίκες να διαπρέψουν. Καθότι όλες τις προόριζαν να δημιουργήσουν οικογένεια και να αναλάβουν την ανατροφή των παιδιών. Έτσι δεν λάμβαναν ούτε τη βασική μόρφωση ενώ παράλληλα περιόριζαν τους ορίζοντες τους μέσα στους τοίχους του σπιτιού τους. Αλλά βλέπουμε ότι παρόλα τα εμπόδια και την κατακραυγή της κοινωνίας ορισμένες βρήκαν την δύναμη και επαναστάτησαν παλεύοντας για τα ιδανικά και το φύλο τους.

Όσον αφορά την σημερινή κοινωνία βλέπουμε ότι οι γυναίκες μέσω των αγώνων τους έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο και τουλάχιστον κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα τους από νομικής πλευράς.       Όμως η πραγματικότητα διαφέρει από τα χαρτιά, μιας και ο ρατσισμός και η απόκλιση που δέχονται οι γυναίκες παραμένει.  Και αυτή τη στιγμή μιλώ ως γυναίκα που βλέπει όλα γύρω της να αλλάζουν και παρ’ όλα αυτά ορισμένα πράγματα να μένουν τα ίδια. Όπως οι προκαταλήψεις σε βάρος του γυναίκειου φύλου -το κλασικό πλέον «οι άντρες οδηγούν καλυτέρα από τις γυναίκες». Αλλά αυτό είναι το λιγότερο, αν αναλογισθεί κάνεις ότι σε πολλές περιπτώσεις γυναίκες που παρέχουν στη δουλειά τους τις ίδιες, αν όχι και καλύτερες υπηρεσίες με έναν άντρα, αμείβονται λιγότερο. Βεβαία συγκριτικά με τις γυναίκες που ζουν σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου μπορούμε να αυτοαποκαλούμαστε «τυχερές». Μιας και οι γυναίκες  σε αυτά τα κράτη όχι μόνο δεν έχουν δικαιώματα αλλά ξυλοκοπούνται και λιθοβολούνται χωρίς έλεος  καθώς είναι εγκλωβισμένες κάτω από τον ζυγό της ανδροκρατούμενης κοινωνίας. Βέβαια σκοπός δεν είναι να είμαστε ικανοποιημένες που δεν υποφέρουμε το ίδιο αλλά να βελτιωθεί η θέση της γυναίκας σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον,  το γεγονός ότι το γυναίκειο φύλο  είναι υποβαθμισμένο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στον σεξισμό που δέχονται γυναίκες καθημερινά. Στην εποχή που όλα γίνονται εύκολα η θέα ενός γυμνού σώματος είναι κάτι που μπορεί να βρεθεί απλά με το πάτημα ενός κουμπιού. Αποτέλεσμα αυτού, η υπερπροβολή του γυναίκειου σώματος παρουσιασμένο με πρόστυχο και φτηνό τρόπο. Κάτι που μόνο κολακευτικό και τιμητικό δεν είναι για τις γυναίκες οι οποίες τώρα πρέπει ακόμη περισσότερο να αποδείξουν την αξία τους, καθώς οι περισσότεροι μένουν στο φαίνεσθαι και όχι στο είναι. Έτσι η γυναίκα δέχεται τον πλήρη εξευτελισμό μέσω της εμπορευματοποίησης του σώματος της καθώς δεν αντιμετωπίζεται ως άνθρωπος αλλά ως ένα κομμάτι κρέας. Εξάλλου δεν είναι λίγα τα κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης κυρίως σε εργασιακούς χώρους, απότοκο της άποψης που θέλει τις γυναίκες σεξουαλικά αντικείμενα. Στον αντίποδα αυτού, πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι το γυναίκειο σώμα είναι ιερό και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Κλείνοντας, οφείλω να επισημάνω ότι και οι ίδιες οι γυναίκες πρέπει να σταματήσουν να υποβιβάζουν τον εαυτό τους προβάλλοντας τον ως κάτι φθηνό και κατώτερο. Είναι καιρός όλοι να απαλλαγούμε από τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις που μας κληροδοτήσαν οι προγονοί μας σχετικά με τη θέση και το ρόλο της γυναίκας. Απ’ τη στιγμή που τα δυο φυλά συνυπάρχουν σε αυτό τον κόσμο είναι ανώφελο να συγκρούονται για πράγματα που θεωρούνται αυτονόητα. Πρέπει, λοιπόν, οι απόλυτοι στις θέσεις τους επί του θέματος να προσπαθήσουν να δουν τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία ώστε τα δυο φύλα μαζί να βάλουν τα θεμέλια για έναν ισότιμο κόσμο.