Φόβος στο σχολείο

Όταν ζεις σε ένα προστατευμένο και φιλικό περιβάλλον, η ενδοσχολική βία, το «bulling» είναι μόνο μια ιστορία στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο. Εικόνες μακρινές αλλά και «ανώδυνα» περιστατικά γύρω μου με παρακίνησαν να ασχοληθώ με τα θύματα και τους θύτες.

Κοροϊδεύουν παιδιά, γιατί είναι εύσωμα, έχουν διαφορετικό χρώμα ή είναι μικρόσωμα. Χτυπούν παιδιά με κλωτσιές, προκαλούν μελανιές, σκίζουν ρούχα και βιβλία. Τραβάνε βίντεο με προσωπικό περιεχόμενο χωρίς οι εικονιζόμενοι να το έχουν αντιληφθεί και το ανεβάζουν στο διαδίκτυο.Τα θύματα, εύκολη λεία· ήσυχα, προσεκτικά και ευαίσθητα παιδιά. Σωματικά αδύναμα, συνήθως χωρίς πολλούς φίλους ή και καθόλου. Νιώθουν ανασφάλεια και έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση.Οι θύτες, όμως, ποιοι είναι; Μήπως συμπεριφέρονται έτσι σε άλλα παιδιά, γιατί και οι ίδιοι έχουν προβλήματα με την οικογένειά τους; Μήπως οι καβγάδες στο σπίτι τους και η άσκηση βίας είναι η καθημερινότητά τους; Ίσως, τα οικονομικά προβλήματα και η σχολική αποτυχία τους προκαλεί το φόβο της απόρριψης από τα άλλα παιδιά. Δεν έχουν θάρρος να ενταχθούν σε μια ομάδα και προσπαθούν με κάθε τρόπο να δείξουν ότι είναι σημαντικοί.

Σε κάθε περίπτωση, είτε είσαι θύμα είτε θεατής, πρέπει να αντιδράσεις. Δεν καρφώνεις», βοηθάς το συμμαθητή σου. Απευθύνσου στους καθηγητές σου, βρίσκονται στον ίδιο χώρο και έχουν τα εργαλεία να επέμβουν.