Εφημερίδα Μακεδονία

Συνέντευξη με τον Φώτη Κουτσαμπάρη:

Από πότε λειτουργεί η εφημερίδα;

Η εφημερίδα εκδίδεται  από το 1911, δηλαδή επί Τουρκοκρατίας οπότε καταλαβαίνετε πως είναι μια ιστορική εφημερίδα. Έχει περάσει αρκετούς πολέμους και έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα .

Ποια είναι τα τυπικά και απαραίτητα προσόντα για το επάγγελμα του δημοσιογράφου;

Για να γραφείς στην ένωση συντακτών πρέπει να έχεις απολυτήριο λυκείου και δύο έτη προϋπηρεσίας, ενώ με πτυχίο πανεπιστημίου μπορείς να γραφείς στον ένα χρόνο, όσον αφορά τα τυπικά. Τα ουσιαστικά προσόντα είναι εκείνα που σε κάνουν να κατακτήσεις μια θέση, όπου είναι η ικανότητα, εργατικότητα, διορατικότητα και πολλά άλλα.

Πιστευτέ ότι οι δημοσιογράφοι σήμερα επιτελούν σωστά τον ρόλο τους;

Όχι όλοι, δυστυχώς, γιατί τα ΜΜΕ πλέον ανήκουν σε επιχειρηματίες που έχουν σαν στόχο μόνο πώς θα αυξήσουν τα κέρδη τους μέσω άλλων επιχειρήσεων και όχι των εφημερίδων και των μέσων που κατέχουν. Και στην εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού πολλές φορές χρησιμοποιούν τις εφημερίδες. Έτσι, λοιπόν, και οι δημοσιογράφοι υπηρετούν αυτόν το σκοπό των επιχειρηματιών- εκδοτών με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο αντικειμενικοί και αμερόληπτοι.

Είστε ελεύθεροι να γράψετε αυτά που θέλετε;

Εξαρτάται από ποιο μέσο εργάζεσαι. Εμείς εδώ, ευτυχώς, στη Μακεδονία δεν έχουμε κάποιο διαπλεκόμενο σε εισαγωγικά και μη εκδότη οπότε μπορούμε ελευθέρα να γράφουμε και για το κράτος και για όλα. Υπάρχει μια πολιτική γραμμή αλλά δεν είναι τόσο συγκεκριμένη. Αλλά, σε άλλα μέσα δεν υπάρχει αυτή η ευχέρεια, γιατί υπάρχουν εφημερίδες που εξυπηρετούν συγκεκριμένη κομματική πολιτική γραμμή αναδεικνύοντας αυτά που συμφέρουν το κόμμα. Βέβαια, ό,τι γράφουμε πρέπει να το στοιχειοθετούμε, γιατί τα γραπτά μένουν.

Αξίζει σήμερα ένας νέος να επιλέξει αυτό το επάγγελμα; Υπάρχει δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης;

Αποκατάσταση δεν έχει τίποτα. Ήμασταν εδώ 72 δημοσιογράφοι και μείναμε 30, ο μισθός μας μειώθηκε κατά 30% και είμαστε 6 μήνες απλήρωτοι. Γενικώς είναι μια περίοδος κρίσης. Δεν μπορώ να πω πως δεν πάει καλά η δημοσιογραφία, γιατί δεν πάει τίποτα καλά. Εμείς, βέβαια, έχουμε το διαδίκτυο και την τηλεόραση που μας έχει «τσακίσει». Το ιντερνέτ  από την άλλη δεν είναι τόσο αξιόπιστο, λίγες είναι οι ιστοσελίδες που διασταυρώνουν αυτά που δημοσιεύουν, εμείς εδώ κάνουμε ολόκληρη έρευνα. Εγώ όμως πιστεύω πως πρέπει να κάνεις στη ζωή σου αυτό που θέλεις, αυτό που αγαπάς και αυτό που είσαι ερωτευμένος να κάνεις.

Ευχαριστούμε την κ. Καμπάνταη για τη βοήθειά της να πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη.