AVAAZ σημαίνει φωνή

Τις δύσκολες εποχές που βιώνουμε είναι γεγονός, πως μόνο, αν είμαστε συσπειρωμένοι, μπορούμε να τις ξεπεράσουμε ομαλά. Και πράγματι, κάποιοι σπουδαίοι άνθρωποι αυτό το κάνουν πράξη. Και λέω κάποιοι, γιατί θέλει μεγαλείο ψυχής να βάλεις τους συνάνθρωπους σου και το κοινό καλό πάνω από την προσωπική σου ωφέλεια. Αφόρμηση για να συνειδητοποιήσω το παραπάνω, λοιπόν, στάθηκε η κολοσσιαία προσπάθεια των Νησιωτών του Αιγαίου,  που φέτος με τους λιγοστούς πόρους που διέθεταν κατάφεραν να σώσουν χιλιάδες προσφυγικές ψυχές ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Πιθανόν να ακούσατε προσφάτως, ότι για τη δράση τους- κατόπιν ενεργειών της AVAAZ- υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα να τους απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

AVAAZσε πολλές Ευρωπαϊκές, Ανατολικές και Ασιατικές χώρες σημαίνει «φωνή». Η φωνή του λαού που ήλπιζαν οι ιδρυτές της το 2007 να γίνουν ενάντια στη φτώχεια, την εκμετάλλευση, την ανέχεια και τις πολιτικές ατασθαλίες. Πράγμα που έγινε, καθώς η οργάνωση σήμερα απαριθμεί 42.966.034 μελή παγκοσμίως από 194 χώρες, αριθμοί που διαρκώς αυξάνονται και σίγουρα εκφράζουν τη φωνή ενός πολύ μεγάλου ποσοστού του πλανήτη. Είναι μια ΜΚΟ που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή 272.565.480 δράσεων ανά τον κόσμο με τις περισσότερες να έχουν στεφθεί με πλήρη επιτυχία.

Όσον αφορά τις δράσεις της AVAAZ, αυτές συναποφασίζονται με τα μέλη της οργάνωσης μέσω διαδικτυακών ψηφοφοριών και ψηφισμάτων ενώ δεν είναι τα διοικητικά μέλη αυτά που αποφασίζουν την πορεία που θα ακολουθήσει το κίνημα. Έτσι, είναι ξεκάθαρο ότι οι διαδικασίες είναι άκρως δημοκρατικές και δεν κρύβουν προσωπικές σκοπιμότητες. Επομένως, αυτό που κάνουν οι επικεφαλής ακτιβιστές είναι να αφουγκράζονται τις ανάγκες και τα προβλήματα του κόσμου και να λαμβάνουν διάφορα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης. Συγκεκριμένα, το κίνημα οργανώνει πολιτικές εκστρατείες, διαδηλώσεις, αποστολές, καθώς επίσης συγκεντρώνει χρήματα μέσω των δωρεών των μελών, για να μπορούν οι ίδιοι να χρηματοδοτούν τις δράσεις τους, χωρίς να δέχονται επιρροή από εταιρίες και κυβερνήσεις.

Μάλιστα, η AVAAZδίνει δυνατότητα σε οποιονδήποτε πολίτη ενδιαφέρεται να ξεκινήσει ένα ψήφισμα και αν βρει ανταπόκριση από τα υπόλοιπα μέλη, να διεξαχθούν σημαντικές προσπάθειες για την πραγματοποίηση του. Όπως και έγινε με το ψήφισμα της Αλκμήνης απ’ την Κρήτη για τους ήρωες του Αιγαίου, το οποίο στηρίχτηκε από χιλιάδες ανθρώπους.

Τα επιτεύγματα τους μέχρι στιγμής μιλάνε από μόνα τους. Μεταξύ άλλων κατάφεραν να πιέσουν τις κυβερνήσεις ανά των κόσμο σχετικά με την 100% τροφοδότηση του πλανήτη με καθαρή ενέργεια διοργανώνοντας τη μεγαλύτερη πορεία στην ιστορία για τις κλιματικές αλλαγές. Έτσι, με τη συμφωνία του Παρισιού της G7 δόθηκε η αρχή τους τέλους για τα ορυκτά καύσιμα. Επιπρόσθετα, κατάφεραν μέσα σε λίγες μέρες να συγκεντρώσουν 2.000.000$ για να ενισχύσουν τον αγώνα των μονάχων στην Μιανμάρ, οι όποιοι προσέφεραν την απαραίτητη βοήθεια στους πληγέντες του καταστροφικού κυκλώνα Ναργκίς.

Εν τέλει, αντιλαμβανόμαστε ότι η ενότητα του κόσμου και η τεράστια ανταπόκρισή του ήταν αυτή που έδωσε τόση ισχύ στο κίνημα, το όποιο σήμερα απαρτίζεται από εκατομμύρια μέλη. Προσωπικά, βρίσκω σπουδαίο το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που παλεύουν για ιδέες και ιδανικά μέσα σε μια κοινωνία που παραπαίει. Γιατί μπορούμε ακόμα να ελπίζουμε για το είδος μας, όταν μέσα στον τόσο εγωισμό ξεχωρίζει και εξυψώνεται η ανθρωπιά.